Weichert M. Martwa natura z owocami

W piątek odbyło się drugie spotkanie w naszej „piątkowej kawiarni”. Zajęcia dotyczyły zmysłów człowieka, w szczególności smaku, do których zainspirowało nas  jedno z dziwnych świąt w kalendarzu – Święto Pikantnych Potraw.

Przypomnieliśmy sobie, jak jest zbudowane ciało człowieka. Obejrzeliśmy prezentację o pięciu zmysłach: wzroku, słuchu, smaku, węchu i dotyku. Ruszaliśmy swoim ciałem, przypominając sobie nasze części ciała. Oglądaliśmy ilustracje z  kubeczkami smakowymi odpowiedzialnymi za czucie gorzkiego, kwaśnego, słonego i słodkiego podczas jedzenia.

Jednak to, co przyszło nam robić dalej, nie skończyło się tylko na pikantnych potrawach. Smacznie było próbować tych przygotowanych przez pana Tomka przekąsek: kawałków owoców, warzyw, korzeni i przypraw. Sprawdziliśmy także czy zmysły współpracują ze sobą i rzeczywiście – okazało się, że gdy zatkamy nos, dużo trudniej rozpoznać smak tego, co jemy. Spróbujcie sami!

Z lekką ekscytacją, ale i z pewnego rodzaju strachem niektórzy uczestnicy podeszli do zabawy polegającej na zgadywaniu rodzaju i rozpoznawaniu smaku jedzenia z zawiązanymi oczami. Paulinę zaskoczyła ciemność gdy znalazła się pod chustką zakrywającą oczy, aby odgadnąć wygląd i smak warzywa. Marek nie podjął wyzwania w ogóle. Najlepsi w rozpoznawaniu smaków okazali się Darek i Arek. Dla zwycięzców jako nagrodę w przyszłym tygodniu koledzy spróbują przygotować coś specjalnie dla nich.

A czy słyszeliście, że od niedawna naukowcy wyróżniają nowy smak: umami? Po japońsku umami znaczy „smaczny”. Informacje wyszukane w sieci mówią, że prawdopodobnie tak, jak smak słodki jest nam potrzebny, by wykrywać wysokokaloryczne węglowodany, a gorzki, by nie zjeść niebezpiecznych, trujących substancji, tak najprawdopodobniej natura nauczyła nas postrzegać kwas glutaminowy jako pyszny, gdyż on zapowiada duże ilości białka w pokarmie. Ale skoro naukowcy nie są pewni jeszcze wielu rzeczy, to my także mamy prawo tego wszystkiego nie rozumieć 🙂

Jesteście ciekawi, co będzie na wymarzony obiad zwycięzców smakowego konkursu? Zaglądajcie tutaj na nasz fanpage i bloga.